vissza

Megszűnik az ingyenes múzeumi belépő

2008. január 1-jétől megszűnik az állami múzeumok állandó kiállításainak ingyenessége.

Megváltozik az állami múzeumok belépőire vonatkozó kedvezményrendszer 2008. január 1-jétől. Megszűnik az állami múzeumok állandó kiállításainak ingyenessége, ám számos kedvezmény lép életbe, illetve a korábbiak közül is több változatlan marad. Budai Bernadett kormányszóvivő 2007. október 18-i tájékoztatóján azt is elmondta, hogy 2008. január 1-jétől az Európai Gazdasági Térség (EGT) állampolgárait ugyanaz a kedvezmény illeti meg, mint a magyar állampolgárokat.

Az új szabályozás alapján az állami múzeumok állandó kiállításaira a szervezett diákcsoportok ingyenesen mehetnek be, az időszaki kiállításokat pedig ötven százalékos kedvezménnyel látogathatják. A pedagógusok és a felsőoktatásban dolgozók 100%-os kedvezménye megmarad, a 62 és 70 év közöttiek pedig féláron látogathatják az állandó kiállításokat.

A gyermekek 6 éves korukig mehetnek ingyenesen be az érintett múzeumokba, a fogyatékkal élőknek és kísérőik, a 70 év felettiek szintén.

"Állami ünnepeken minden múzeum minden kiállítása ingyenesen lesz megtekinthető, továbbá a családok számára havonta egyszer, az egyes intézmények által választott hétvégi napon szintén ingyenes lesz a múzeumlátogatás" - nyilatkozta Budai Bernadett. A 6 és 26 év közötti fiataloknak 50 százalék kedvezményt kapnak a belépőjegyek árából. Az államnak évente 400-450 millió forintos költséget jelentett az ingyenesség kompenzálása.

Bővebb információ >>>

Forrás: OKM

vissza