vissza

KÖZÖSSÉGI HÁZ AVATÁS JÁSZDÓZSÁN

 Dr. Szerencsés István polgármester köszöntötte a rendezvényen megjelent vendégeket, külön tisztelettel Dr. Szekeres Imre honvédelmi minisztert, országgyűlési képviselőt, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés képviselőit és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet munkatársait.

A rendezvény 2007. október 10-én a Közösségi Ház parkolójában kezdődött, ahol számos érdeklődő várta az avatást. A Himnuszt a Bozóky János Általános Iskola 3. osztályosainak „Itt van az ősz…” című műsora követte. Béres Gáborné tanítványai őszi gyermekverseket szavaltak.

Az iskolások után a „Dósai” Honismereti Szakkör Népdalköre „Ez a föld a hazám…” című dalcsokrával csalt könnyet a közönség szemébe. Hódosi Erika távollétében Kozma Istvánné vezetésével a falunkról, a szülőföldünkről szóló műsorral készültek erre az alkalomra.

Dr. Szerencsés István polgármester köszöntötte a rendezvényen megjelent vendégeket, külön tisztelettel Dr. Szekeres Imre honvédelmi minisztert, országgyűlési képviselőt, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés képviselőit és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet munkatársait. Ünnepi köszöntőjében beszélt annak jelentőségéről, hogy egy ilyen kis településen, mint Jászdózsa, épülhetett egy szép, új épület, ami helyt ad falunk rendezvényeinek, kulturális programjainak. Ugyanakkor megemlítette a Ház fenntartásának várható nehézségeit is.

A polgármester úr felkérte Dr. Szekeres Imre miniszter urat, hogy avassa fel az épületet, aki személyes, közvetlen hangvételű beszédében, melyben saját gyermekkori élményeit idézte fel, a közművelődés fontosságáról és jelentőségéről szólt, s a nemzeti színű szalag átvágásával ünnepélyesen felavatta a Közösségi Házat.

Dr. Szerencsés István átadta az épület kulcsait Dalmadi Tibornénak, az Általános Művelődési Központ igazgatójának, aki köszönettel átvette és beszédében reményét fejezte ki, hogy sok szép program színesítheti majd -minden jászdózsai lakos örömére – a község kulturális életét ebben a szép, új Közösségi Házban. „Tiszta szívemből azt kívánom, hogy a Közösségi Ház hozza újra össze az embereket, legyen a település közösségteremtő, értékteremtő és megőrző tere! Kívánom, hogy a béke, a szeretet és a harmónia uralkodjon a kultúra otthonában!”

Varga András plébános úr megszentelte az épületet, és mindenki helyet foglalhatott a színházteremben, ahol Györki Árpád festőművész átadta az igazgatóasszonynak az esemény alkalmából készült festményét, mely méltó helyre került az épület egyik foglalkoztatójában.

A Ház első előadásaként Ferencz Éva énekesnő „Magyarok Énekei” című népi dalcsokrát hallgathatták meg a vendégek.

A művésznő a műsort a plébános úr felkérésére ajánlotta fel az épület avatása alkalmából, melyben Szent Istvánról és Máriáról énekelt. Szerénységével és szuggesztív előadásmódjával mindenkit elvarázsolt.

A jeles esemény alkalmából az Önkormányzat meghívott mindenkit egy pohár pezsgőre, majd az épület megtekintésére nyílt lehetőség.

A Közösségi Ház létrejöttének előzményei és az új épület jellemzői

Örömmel láttuk, hogy a falu központjában eltűntek a Faipari KTSZ épületei, a tejcsarnok, és helyén egy új épület, a Közösségi Ház épült fel.

Július 27-én megtörtént a ház, és környezetének műszaki átadása.

Az évek óta bezárt művelődési ház hiányát nagyon éreztük.

Településünk évekig pályázott a bezárt művelődési ház felújítására, de pályázatunkat nem támogatták. Az előző önkormányzat új művelődési ház építésére adott be pályázatot.

A költségvetés 114 millió Ft lett. Ehhez az Észak-Alföldi Régió Terület- és Régió Fejlesztési Célelőirányzatából pályázaton kaptunk 70 millió Ft-ot, és 44 millió Ft hitelt vettünk fel.

Az egyébként is feszített önkormányzati költségvetésnek nagy terhet jelent majd a felvett hitel visszafizetése és az épület üzemeltetése, ezért az önkormányzat keresi az üzemeltetésre a legtakarékosabb, és leghatékonyabb megoldást.

Az épület körül a parkoló elkészült, a parkosítást elkezdte az önkormányzat.

A Közösségi Ház alapterülete kb. 530 m2, melyből 150 m2 a nézőtér, 50 m2 a színpad. Tartozik hozzá két öltöző, zuhanyozókkal és WC-kel, és egy 50 m2-es raktár.

A két kis foglalkoztató egyenként 23 m2, egy iroda 7 m2, ruhatár, büfé. A melegítőkonyha területe 22 m2, ehhez is tartozik személyzeti öltöző, zuhanyozó és WC.

Kiszolgáló helységek: kazánház, kuka tároló, takarítóeszköz tároló.

Az alapterület többi része folyosó, előtér és mellékhelységek.

Reméljük, hogy a lakosság minél előbb birtokba veheti az épületet, és a terhekből nem érez majd semmit, csak használja majd azokat a művelődési lehetőségeket, melyek feltételeit az új Közösségi Ház biztosítja majd.

Agócs Éva, Jászdózsa

vissza